top of page

סגולות להינצל  מצרה                                                                        

הקדמה **

על כל צרה שלא תבוא על האדם, ראוי לתן לב ולפשפש במעשיו, כי האלהים עשה שייראו מלפניו, ושולח איזו צרה על האדם כדי שיתן לב לשוב. ועוד יש שלשה דברים טובים על כל צרה לבטל הגזרה, והם צום, קול, ממון: צום, יענה בצום נפשו כי התענית במקום קרבן ונרצה לו לכפר עליו. והקול קול יעקב הוא העוזר אותם בעת צרתם. ויש שני מיני קולות, קול תורה  וקול תפלה ותחנה. תורה- יעסק בתורה. וכתוב בספרים, שקריאת ספר תהלים בכונה והכנעה, ומה גם בעשרה, מסגל מאד לכל צרה שלא תבוא ולהציל מכל צרה.(פלא יועץ:צרה)  . מובא בתלמוד (ראש השנה טז,ב):ארבעה דברין מקרעין גזר דינו של אדם ואלו
הן:צדקה,צעקה,שינוי השם, שינוי מעשה,ויש אומרים אף שינוי מקום.ולהלן נבאר כל סגולה באופן מפורט:

ענית אמן יהא שמיה רבה בקדיש**

-מובא בתלמוד( שבת קיט, ב) כל העונה אמן יהא שמה רבא בכל כחו. ופרשו המפרשים דרצונם
לומר, בכל כונתו ובתנועת איבריו הפנימיים, קורעין לו גזר דינו ומוחלין לו על כל עוונותיו(פלא יועץ:עניה),

שינוי השם**

שינוי שם האדם עשוי לשנות מזלו אך מומלץ לבצע את השינוי אך ורק בעצת תלמיד חכם.המקור לסגולה זו מובא אצל שרה ככתוב שאמר הקדוש ברוך הוא לאברהם:"שרי אשתך לא תקרא את שמה שרי כי שרה שמה"  ואחר כך כתוב :וברכתי אתה וגם נתתי ממנה לך בן" 
 
שינוי מעשה** 

מובא במסכת אבות:תשובה ומעשים טובים, כתריס בפני הפורענות כלומר על ידי תשובה ושינוי מעשים לטובה ,האדם  אינו אותו האדם בעל העבירות ובזה גזר הדין אינו שייך בו יותר וראוי להתבטל .המקור לזה מובא באנשי העיר ננוה , ששלח הקדוש ברוך הוא את יונה להודיע להם כי נגזר עליהם כליה ומובא לאחר מכן שעשו תשובה ככתוב:"וירא אלהים את מעשיהם כי שבו מדרכם הרעה" ולאחר מכן כתוב"וינחם אלהים על הרעה  אשר דבר לעשות להם ולא עשה"

שינוי מקום **

כמובא לגבי אברהם שאמר לו הקדוש ברוך "לך לך מארצך...ואעשך לגוי גדול" וכן מובא בתלמוד (בבא מציעא עה,ב) :שלשה צועקים ואינן נענין ..דביש ליה בהאי מתא ולא אתא למתא אחריתא (כלומר שמזלו רע במקום זה ואינו הולך\עובר למקום אחר).
 
צדקה **  
ככתוב "וצדקה תציל ממות"(משלי י,ב) וכן מובא ומתן אדם ירחיב לו (משלי יח טז). כי יתן איש כפר נפשו לשם, גדולה צדקה שמבטלת את הגזרה ונותנת חיים לעושיה, כדכתיב (שם י ב) וצדקה תציל ממות. וכתיב (שם  כא) רודף צדקה וחסד ימצא חיים(פלא יועץ:צרה),תפילה(ראש השנה יח,א)

תפילה בכונה שלימה**

מובא במסכת אבות:,על שלשה דברים העולם עומד על התורה ועל העבודה ועל גמילות חסדים".עבודה זוהי התפילה שנקראת עבודה שבלב  וכן מובא בתלמוד(ברכות ו,ב) אודות מעלת התפילה :"כרום זלות לבני אדם" (תהילים יב,ט)  אלו דברים שעומדים ברומו של עולם ובני אדם מזלזלין בהן.וכן מובא בתלמוד(ראש השנה יח,א) הסגולה הנפלאה של התפילה  מעומק הלב להצלה מכל צרה וצוקה :שנים שעלו למיטה וחולים שווה זה ניצל וזה לא ניצל, ומה הסיבה? זה התפלל ונענה וזה התפלל ולא נענה ,ומפני מה
זה נענה וזה לא נענה ?זה התפלל  תפילה (בכוונה) שלימה ונענה וזה לא התפלל תפילה (בכוונה) שלימה ולכן לא נענה.

    הילול**
 
ראוי להלל ה' על כל הטובה שעושה עמנו, ואף שאלו פינו מלא שירה וכו' לא נספיק להללו ולו דומיה תהלה. אפלו אם יש לו
יסורין יש לו להלל לה' שזכהו להיות מכלל אשר יאהב ה' יוכיח, ושאינו מכלל משלם לשונאיו, ושלא ייסרו ביסורין יותר קשים ומרים, כי הוא רחום בדין וגובה חובתו של אדם בטובתו. אמרו שכל מי שנעשה לו נס ואומר שירה הנה שכרו שעושים לו נס אחר שנאמר זבח תודה וכו' אראנו בישע אלקים. היש חך מתוק מזה, לכן הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו(פלא יעץ:הילול). 

התייעצות עם חכמי ישראל** 

כאשר אדם  בעת צרה ועליו לטכס עצה לקבל החלטה שגורלית  לפתרון הבעיה  כגון ביצוע ניתוח כן או לא ,ביצוע עסקה ברמת סיכון גבוהה ןעוד.. הסגולה הגדולה להצלחה היא לפעול על פי דעת התורה הקדושה  ולטול עצה מתלמיד חכם מובהק כי מרבה עצה מרבה חכמה (אבות ב, ז)ותשועה ברב יועץ (משלי יא יד)כן כתוב לא תסור מכל אשר יורוך ימין ושמאל(דברים:ראה).וכן מובא (מדרש רבה ,שמות ג,ח))  שכל מי שנוטל עצה מן הזקנים אינו נכשל.חשוב להדגיש כי עצם המצוה לשמוע  לחכמים היא מצות עשה מהתורה("ועשית ככל אשר יורוך") ולכן  ראויה מצוה זו שתגן על האדם שיצליח בכל אשר יעשה על פי עצת חכמים.

נפלאות**

הזוכר נפלאותיו יתברך בעבור זה נצול מצרה. ואמרו בשוחר טוב (מזמור ע): לא גאל הקדוש ברוך הוא את ישראל ולא עשה עמהם נסים, אלא בשביל שהיו מזכירין נפלאותיו. אמר דוד, אם כן אני מזכיר ותצילני. וכלם יגידו צדקתו ונפלאותיו יתברך, ונמצא שם שמים מתגדל והיא מצוה ונוטלין עליה שכר.(פלא יועץ:נפלאות).

צעקה**
(פלא יועץ:ערך צעקה)
כמה גדול כחה של צעקה לבטל הגזרה כדכתיב (תהלים לד יז, יח) פני ה' בעשי רע להכרית מארץ זכרם, צעקו וה' שמע. וכן בארבעה שצריכין להודות כתיב (תהלים קז ו) ויצעקו אל ה' בצר להם ממצוקותיהם יצילם. והנה פשט תבת ''צעקה'' הוא, שירים קול בתפלה מתוך קירות לבו. אמנם הלב מהסס בזה שהרי אמרו (ברכות כד ב) המגביה קולו בתפלתו הרי זה מנביאי השקר. ולפם מאי דילפי לה מחנה, דכתיב (שמואל א א יג) וקולה לא ישמע. משמע דאפלו בתפלה פרטית שמתפלל על צרתו צריך שלא ישמיע קולו. והחמירו בזהר הקדוש ואמרו (ח''א דף רט:) שהמשמיע קולו בתפלתו אין תפלתו נשמעת במרום. אבל יש מקומות אחרים בזהר הקדוש דמשמע דירים קלה בצלותה. ונראה לישב קצת פשר דבר, שהיותר טוב שלבו למ''ו א''ב יצעק צעקה גדולה ומרה, והקול יהיה נמוך, רק שפתותיו נעות וקולו לא ישמע. אמנם אם אש תוקד בקרבו ולא יכול להתאפק מלזעק בקול גדול מתוך צרתו, גם זה חשוב מאד ועושה פרי למעלה. ומה גם אם הוא שליח צבור העובר לפני התבה, שמכרח לצעק צעקה גדולה. ועקר הצעקה תלויה  בלב והקול בינוני קול בוכים, כצועק ובוכה ומתחנן, ובזה ישמע אל ויענם כי הוא שומע צעקת עמו ברבים

bottom of page